Alles dat je moet weten over huren in de vrije sector

door | 07 apr 2023 | Huren

Als je op zoek bent naar een huurwoning, kom je al snel terecht in de vrije sector. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een woningcorporatie en dat de huurprijzen hoger liggen dan in de sociale sector. Maar waar moet je op letten als je een woning wilt huren in de vrije sector? In dit artikel geven we je een aantal nuttige tips. Maar eerst: wat is precies vrije sector huur?

Wat is het verschil tussen sociale huur en huren in de vrije sector?

Er is een duidelijk verschil tussen sociale huur en vrije sector huur. Bij sociale huur gaat het om huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. Wordt een woning verhuurd voor een huur onder de liberalisatiegrens dan gelden er extra regels. Huurders hebben meer huurbescherming en er gelden wettelijke regels voor de opzegtermijn. De liberalisatiegrens wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en lag in 2023 op € 808,06 per maand. Boven de liberalisatiegrens gat het dus om woningen in de vrije sector.

Bij vrije sector huur is er geen sprake van huurbescherming en zijn er minder wettelijke regels van toepassing. Dit maakt het voor verhuurders mogelijk om hogere huurprijzen te vragen en strengere eisen te stellen aan huurders. In de vrije sector is het aanbod van woningen vaak groter dan in de sociale sector en heb je meer keuze in het type woning en de locatie. De huurprijzen liggen echter wel hoger dan in de sociale sector en er zijn vaak bijkomende kosten, zoals servicekosten en contractkosten.

Huurprijs

Een belangrijk punt bij het huren van een woning in de vrije sector is de huurprijs. Deze kan behoorlijk hoog liggen, dus het is belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel je maximaal wilt en kunt betalen. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie en maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Op deze manier weet je precies wat je kunt veroorloven. Vaak zijn er ook inkomenseisen. Hoe hoger de huurprijs, hoe hoger je inkomen vaak moet zijn voordat de verhuurder je accepteert als huurder.

Woningaanbod

In de vrije sector is het aanbod van woningen vaak groter dan in de sociale sector. Je kunt daarom selectief zijn in je keuze voor een woning. Maak een lijstje van je woonwensen en -eisen en zoek gericht naar woningen die hieraan voldoen. Zo bespaar je tijd en voorkom je dat je tijd verspilt aan bezichtigingen van woningen die toch niet aan je wensen voldoen.

Bezichtiging

appartement bezichtiging

Als je een woning hebt gevonden die aan je wensen voldoet, is het belangrijk om deze te bezichtigen. Dit geeft je een goed beeld van de woning en je kunt eventuele gebreken direct zien. Maak tijdens de bezichtiging foto’s en stel vragen aan de verhuurder of makelaar. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.

Huurcontract

Een huurcontract in de vrije sector is vaak anders dan in de sociale sector. Zo is de opzegtermijn vaak langer en zijn er minder huurbeschermingsregels. Lees het huurcontract daarom goed door voordat je het ondertekent. Let vooral op de huurprijs, opzegtermijn en eventuele aanvullende voorwaarden.

Onderhoud

Als huurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of alles nog naar behoren werkt en eventuele gebreken direct te melden bij de verhuurder. Maak hier afspraken over in het huurcontract, zodat je weet waar je aan toe bent.

Bijkomende kosten

Naast de huurprijs kunnen er ook nog andere kosten verbonden zijn aan het huren van een woning in de vrije sector. Denk bijvoorbeeld aan servicekosten, zoals kosten voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimtes of kosten voor het onderhoud van de lift. Vraag hier naar voordat je het huurcontract tekent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook stijgen de servicekosten vaak ieder jaar.

Een woning huren van de woningbouwvereniging

Als starter op de woningmarkt kan het huren van een woning bij een woningbouwvereniging een aantrekkelijke optie zijn. Er zijn echter wel een aantal...