Een woning huren van de woningbouwvereniging

door | 31 mrt 2023 | Huren

Als starter op de woningmarkt kan het huren van een woning bij een woningbouwvereniging een aantrekkelijke optie zijn. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je daadwerkelijk een woning huurt. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.

Inschrijven bij de woningbouwvereniging

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning bij een woningbouwvereniging moet je je inschrijven als woningzoekende. Dit kun je doen bij de woningbouwvereniging(en) in jouw regio. Het inschrijfgeld kan per woningbouwvereniging verschillen (soms gratis) en je inschrijfduur is belangrijk voor de toewijzing van de woning. Helaas moet je tegenwoordig bijna altijd al jarenlang ingeschreven staan voor je kans maakt. Schrijf je dus op tijd in! Via deze site kun je een overzicht vinden van de woningbouwverenigingen in de plaats waar je wilt gaan wonen.

Inkomenseisen

Een woningbouwvereniging stelt vaak inkomenseisen voordat je in aanmerking komt voor een huurwoning. Dit betekent dat je inkomen voldoende moet zijn om de huur te kunnen betalen. In sommige gevallen kan een garantstelling door bijvoorbeeld je ouders uitkomst bieden. Ook mag je inkomen niet te hoog zijn om zogenaamd scheefwonen te voorkomen.

Bezichtigingen

woning huren bezichtigen woningbouwvereniging

Als je je hebt ingeschreven bij een woningbouwvereniging, kun je in aanmerking komen voor bezichtigingen van beschikbare woningen. Het is verstandig om tijdens de bezichtiging goed te letten op de staat van de woning. Maak foto’s en vraag naar eventuele gebreken en de staat van onderhoud. Als je reageert op een woning worden meestal degenen die het langst staan ingeschreven als eerste uitgenodigd. Willen zij de woning niet dan worden er op volgorde van inschrijvingsduur meer kandidaten uitgenodigd.

Huurprijs en bijkomende kosten

Naast de huurprijs moet je rekening houden met bijkomende kosten, zoals servicekosten en eventuele voorschotten voor gas, water en licht. Informeer hier vooraf naar, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Denk bij servicekosten bijvoorbeeld aan de kosten voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes als het trappenhuis.

Contract en huurvoorwaarden

Als je een woning gaat huren bij een woningbouwvereniging, krijg je te maken met een huurcontract en huurvoorwaarden. Lees deze goed door en vraag eventueel om verduidelijking. Let op zaken als opzegtermijnen, onderhoud en verzekeringen.

Huurtoeslag

Als je inkomen niet hoog genoeg is, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de huurkosten van de overheid. Informeer bij de Belastingdienst of je hiervoor in aanmerking komt.

Woninginrichting

Als je een woning gaat huren bij een woningbouwvereniging, is het belangrijk om te weten wat er wel en niet is toegestaan wat betreft de inrichting. In sommige gevallen mag je bijvoorbeeld niet boren in de muren of is huisdieren houden niet toegestaan. Informeer hier vooraf naar om problemen te voorkomen.

Onderhoud en reparaties

Bij het huren van een woning bij een woningbouwvereniging is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties aan de woning

Als huurder ben je verantwoordelijk voor klein onderhoud, zoals het vervangen van een lamp of het ontstoppen van de afvoer. Meld gebreken of reparaties altijd zo snel mogelijk bij de verhuurder, zodat deze kunnen worden opgelost.

Huurdersvereniging

Sommige woningbouwverenigingen hebben een huurdersvereniging. Dit is een vereniging van huurders die zich inzet voor de belangen van huurders bij de woningbouwvereniging. Informeer of er een huurdersvereniging is en wat deze voor jou als huurder kan betekenen.

Woning verlaten

Als je de woning wilt verlaten, moet je dit tijdig melden bij de verhuurder. Houd hierbij rekening met de opzegtermijn die in het huurcontract staat vermeld. Laat de woning netjes achter en maak afspraken over de oplevering.

Alles dat je moet weten over huren in de vrije sector

Als je op zoek bent naar een huurwoning, kom je al snel terecht in de vrije sector. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een...