Tips bij het kiezen van een matras

Matras

Waar moet je op letten bij het kiezen van een matras? Lees alles over soorten matrassen, verkopers, duurzaamheid en andere tips.

Als het gaat om een goede nachtrust, is het vinden van het juiste matras van groot belang. Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, waardoor het kiezen van het juiste matras een lastige taak kan zijn. In dit artikel geven we je tips waar je op moet letten bij het kopen van een matras en vergelijken we een aantal merken.

  • Het type matras

Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar, zoals pocketveringmatrassen, koudschuimmatrassen en traagschuimmatrassen. Elk type matras heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Zo zorgt een pocketveringmatras voor goede ventilatie, terwijl een traagschuimmatras zich aanpast aan je lichaamsvorm.

  • Hardheid en comfort

De hardheid van het matras is belangrijk voor een goede ondersteuning van je lichaam. Het is echter ook belangrijk dat het matras comfortabel is en zich aanpast aan je lichaamsvorm. Test daarom altijd het matras in de winkel voordat je het koopt.

  • Garantie en retourbeleid

Bij de aanschaf van een matras is het belangrijk om te kijken naar de garantie en het retourbeleid. Sommige fabrikanten bieden bijvoorbeeld een proefperiode aan waarin je het matras kunt uitproberen en eventueel kunt retourneren.

Merkenvergelijking

Hieronder vind je een vergelijking van enkele bekende merken matrassen:

  • Auping

Een Nederlands merk dat bekend staat om zijn duurzame en kwalitatief hoogwaardige matrassen. De matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden en materialen.

  • Tempur

Een merk dat bekend staat om zijn traagschuimmatrassen. De matrassen bieden goede ondersteuning en zijn geschikt voor mensen met rugklachten.
Emma: Een relatief nieuw merk dat zich richt op online verkoop van matrassen. Het merk biedt een proefperiode van 100 dagen en een garantie van 10 jaar.

  • Swiss Sense

Een Nederlands merk dat bekend staat om zijn boxsprings en matrassen. Het merk biedt een breed assortiment matrassen in verschillende hardheden en materialen.

  • IKEA

Een bekend merk met een breed assortiment matrassen. Het merk biedt matrassen in verschillende hardheden en prijsklassen, maar de kwaliteit is over het algemeen minder hoog dan bij de duurdere merken.

  • Matt Sleeps

Een relatief nieuw merk met verschillende matrassen in hun assortiment, waaronder een hybride matras en een volledig schuimmatras. Voordeel van de Matt Sleeps matrassen is dat je ze zelf kunt instellen en later ook weer aanpassen naar jouw voorkeur. Ook hebben ze een lange uitprobeerperiode.

Duurzaamheid

De meeste matrassen eigenigen helaas op de afvalberg. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die zich richten op het recyclen van matrassen en het verminderen van de afvalstroom. Een van deze initiatieven is het concept van circulaire matrassen. Deze matrassen worden gemaakt van gerecyclede materialen en kunnen aan het einde van hun levensduur weer volledig worden gerecycled. Hierdoor ontstaat er een gesloten kringloop, waarbij er geen afval meer hoeft te worden geproduceerd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Een van de bedrijven die zich richt op het recyclen van matrassen is RetourMatras. Zij hebben een volledig geautomatiseerd demontageproces ontwikkeld, waarbij meer dan 90% van het materiaal kan worden gerecycled. Het schuim wordt bijvoorbeeld vermalen tot korrels en kan worden gebruikt voor nieuwe producten, zoals isolatiemateriaal of ondervloeren. Het metaal wordt omgesmolten en kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe metalen producten. En het textiel wordt verwerkt tot nieuwe garens en stoffen.

 Naast RetourMatras zijn er ook andere bedrijven actief op het gebied van matrasrecycling, zoals Auping, IKEA en Renewi. Ook gemeenten nemen steeds meer initiatieven om matrassen in te zamelen en te recyclen. Zo bieden sommige gemeenten gratis matrasinzameling aan, zoals in Utrecht en Amsterdam. Handig om te weten voor als je van je oude matras af wilt.

 

Extra’s

Vergeet niet dat je als je op jezelf gaat wonen meer nodig hebt dan alleen een matras. Denk ook aan een molton (beschermd je matras tegen zweet en vocht), een hoeslaken, of een matraswig als je met twee losse matrassen een tweepersoonsbed wilt maken.

 

Veelgestelde vragen

1. Wat is het beste matras?

Elk persoon heeft zijn of haar eigen voorkeuren als het gaat om het kiezen van de beste matras. De beste matras is dus een persoonlijke keuze, gebaseerd op factoren zoals lichaamstype, slaaphouding en persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld een zachte matras comfortabeler, terwijl anderen juist de voorkeur geven aan een stevige matras. Je kunt het beste kiezen voor een verstelbaar matras of een matras waarop je lang mag proefslapen.

2. Welk matras is het meest geschikt voor mensen met rugproblemen?

Als het gaat om het kiezen van een matras die goed is voor je rug, is het belangrijk om te zoeken naar een matras die voldoende ondersteuning biedt en je wervelkolom in een neutrale positie houdt. Een te zachte matras kan zorgen voor een doorzakking van je rug, terwijl een te stevige matras de natuurlijke kromming van je wervelkolom kan verstoren. Een matras met een middelmatige hardheid kan een goede keuze zijn voor mensen die last hebben van rugpijn.

3. Wat kost een matras?

Er is geen vaste prijs voor een goede matras, aangezien dit afhangt van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, het type matras en de afmetingen. Over het algemeen kun je een kwalitatief goede matras vinden tussen de €500 en €1000 voor een tweepersoonsmatras. Uiteraard zijn er ook goedkopere matrassen verkrijgbaar, maar deze zijn niet altijd van even goede kwaliteit en kunnen minder lang meegaan. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en duurzaamheid van de matras. Investeer liever in een goede matras die bijdraagt aan een goede nachtrust en comfort, dan een goedkope matras die na korte tijd versleten is.