Heb je nog een tv-abonnement nodig?

door | 21 apr 2023 | Providers

Als je op zoek bent naar manieren om televisie te kijken, dan heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een traditioneel tv-abonnement bij een provider, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van streamingdiensten. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar afwegen, zodat je kunt bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Voordelen van een tv-abonnement

Een tv-abonnement bij een provider biedt je de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een groot aantal zenders, zowel nationaal als internationaal. Daarnaast kun je vaak gebruik maken van extra functies zoals een tv-gids, opnames maken en pauzeren van live tv. Ook kun je vaak kiezen uit verschillende pakketten, waardoor je het abonnement kunt afstemmen op jouw persoonlijke wensen. Bovendien is het makkelijk om te installeren en heb je geen extra apparatuur nodig. wil je een abonnement afsluiten bij een provider dan kun je bijvoorbeeld via de consumentenbond providers vergelijken.

Nadelen van een tv-abonnement

Een van de nadelen van een tv abonnement is dat het vaak duurder is dan het gebruik van streamingdiensten. Daarnaast zijn er vaak lange contracten aan verbonden, wat betekent dat je voor langere tijd vastzit aan een bepaald pakket. Ook is het aanbod van zenders vaak minder flexibel en is er minder ruimte voor persoonlijke voorkeuren. Heb je een pakketbundel met internet erbij dan zijn de kosten vaak vanaf 10-20 euro per maand. Afhankelijk van je TV voorkeuren kan dit bedrag snel oplopen tot 20-80 euro per maand.

Voordelen van streamingdiensten

NPO start als alternatief voor tv-abonnement

Streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Disney+ bieden je de mogelijkheid om te kijken wat je wilt, wanneer je wilt. Je kunt zelf bepalen wat je kijkt en wanneer je dat doet, zonder dat je vastzit aan een bepaalde programmering. Ook zijn de kosten vaak lager dan bij een tv-abonnement, omdat je alleen betaalt voor de dienst en niet voor extra zenders die je niet kijkt. Daarnaast zijn er een aantal gratis streamingdiensten:

  • NPO Start is de gratis on-demand streamingdienst van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hiermee kunt u programma’s van de publieke omroepen terugkijken, live kijken naar NPO 1, 2 en 3 en naar extra livestreams zoals NPO Politiek en NPO Nieuws.
  • Kijk is een gratis on-demand streamingdienst van Talpa Network (voorheen SBS Broadcasting). Hiermee kunt u programma’s van de commerciële tv-zenders SBS6, Net5 en Veronica terugkijken.
  • RTL XL is de gratis on-demand streamingdienst van RTL Nederland. Hiermee kunt u programma’s van de commerciële tv-zenders RTL 4, 5, 7, 8 en RTL Z terugkijken.

Nadelen van streamingdiensten

Een van de nadelen van streamingdiensten is dat je vaak alleen toegang hebt tot het aanbod van die specifieke dienst. Hierdoor mis je soms zenders of programma’s die niet beschikbaar zijn op de dienst die je gebruikt. Ook kunnen de kosten van meerdere streamingdiensten oplopen als je meerdere abonnementen afsluit. Daarnaast kan het gebruik van een streamingdienst soms een stabiele en snelle internetverbinding vereisen.

Een internet provider kiezen

In het huidige digitale tijdperk is internettoegang van vitaal belang voor de meeste huishoudens en bedrijven. Bij het kiezen van een...