Wateraansluiting regelen als je gaat verhuizen

door | 31 mrt 2023 | Voorzieningen

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Bij het verhuizen naar een nieuwe woning komt veel kijken, waaronder het regelen van de wateraansluiting. Dit kan soms een lastig en tijdrovend proces zijn, maar met deze tips wordt het een stuk makkelijker.

Informeer jezelf

wateraansluiting regelen

Als eerste is het belangrijk om jezelf goed te informeren over het proces van het regelen van de wateraansluiting. Dit kun je doen door contact op te nemen met je waterbedrijf of door informatie te zoeken op hun website. Zo weet je wat er van jou wordt verwacht en voorkom je onnodige fouten. Op deze kaart kun je zien welk waterbedrijf jouw woonplaats van water voorziet. Er is dus maar een waterbedrijf per regio, het is niet mogelijk een andere te kiezen.

Vraag de vorige bewoner om informatie

Als je een woning huurt, vraag dan aan de vorige bewoner om informatie over de wateraansluiting. Zij kunnen je informeren over welk waterbedrijf er actief is in de buurt en of er bijvoorbeeld sprake is van een watermeter.

Check de meterstanden

Als je de sleutels hebt ontvangen van je nieuwe woning, is het verstandig om de meterstanden op te nemen. Zo voorkom je dat je voor het verbruik van de vorige bewoner moet betalen. Noteer de standen op een veilige plek en geef ze door aan het waterbedrijf.

Sluit een contract af

Om gebruik te kunnen maken van de wateraansluiting moet je een contract afsluiten met het waterbedrijf. Dit kun je online regelen of via de klantenservice van het waterbedrijf. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt, zoals je persoonlijke gegevens en de meterstanden.

Betaling regelen

Bij het afsluiten van het contract moet je ook de betaling regelen. Dit kan via automatische incasso, maar ook via acceptgiro. Kijk goed naar de verschillende mogelijkheden en kies de optie die het beste bij jou past. Meestal betaal je per maand. De kosten zijn afhankelijk van je verbruik (en dus ook gezinsgrootte).

Check de waterkwaliteit

Als je verhuist naar een nieuwe woning, is het verstandig om de waterkwaliteit te controleren. Zo weet je zeker dat het water veilig is om te drinken en te gebruiken. Dit kun je laten doen door het waterbedrijf of door een gespecialiseerd bedrijf. Let ook op de hoeveelheid kalk in het water. Bekijk hier de waterhardheid. Zit er veel kalk in het water dan kan een waterontharder aan te bevelen zijn. Dit voorkomt kalkaanslag en problemen met witgoed.

Waterbesparing

Door bewust om te gaan met water kun je flink besparen op je waterrekening en draag je bij aan een duurzamere wereld. Denk bijvoorbeeld aan het korter douchen, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen of het gebruik van een regenton voor het besproeien van de tuin. Houd de berichten van het waterbedrijf in de gaten. Door de steeds vaker voorkomende droge zomers kan het gebruik van water soms beperkt worden.

Problemen melden

Als je problemen ervaart met de wateraansluiting, zoals lekkages of een verstopte afvoer, meld dit dan zo snel mogelijk bij het waterbedrijf. Zo kunnen zij snel actie ondernemen en verdere schade voorkomen.

Energieleverancier kiezen: de grootste leveranciers onder de loep

Het kiezen van een energieleverancier in Nederland kan een lastige taak zijn. Er zijn namelijk tal van leveranciers die allemaal verschillende...