Regels voor het kopen met voorbehoud van financiering

door | 21 apr 2023 | Wooncontracten

Wanneer je een huis wilt kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de regels omtrent het kopen van een huis onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat je de koopovereenkomst mag ontbinden als je de financiering niet rond krijgt. Maar wat zijn precies de regels en waar moet je op letten?

Is het van toepassing?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een koopovereenkomst onder voorbehoud van financiering alleen geldig is als dit expliciet in de overeenkomst is opgenomen. Hierbij is het van belang dat je een duidelijke deadline afspreekt waarbinnen je de financiering rond moet hebben.

Deadline

Als je de financiering niet rond krijgt binnen de gestelde deadline, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden. Hierbij moet je wel kunnen aantonen dat je serieus hebt geprobeerd om de financiering rond te krijgen. Dit kun je doen door middel van een afwijzingsbrief van de bank of hypotheekverstrekker. Let wel op dat je dit binnen de gestelde termijn doet, anders vervalt het voorbehoud.

Het is daarnaast van belang dat je tijdig aangeeft dat je de koopovereenkomst wilt ontbinden. Dit moet je schriftelijk doen en binnen de gestelde termijn. Als je te laat bent met het aangeven van de ontbinding, dan kun je mogelijk alsnog verplicht zijn om het huis te kopen.

Vooraf vastgesteld percentage

geld voorbehoud van financiering

Als je de koopovereenkomst onder voorbehoud van financiering hebt getekend, dan betekent dit niet dat je helemaal vrij bent om te onderhandelen over de financiering. Het is namelijk gebruikelijk dat er een voorbehoud wordt gemaakt voor een bepaald percentage van de koopsom. Dit betekent dat je niet zomaar een financiering kunt afsluiten die lager is dan het afgesproken percentage.

Tot slot is het van belang om te weten dat het voorbehoud van financiering niet automatisch geldt bij de aankoop van een huis. Dit moet expliciet worden opgenomen in de koopovereenkomst en het is belangrijk om hier goed op te letten.

Waarom kiezen voor voorbehoud van financiering

Er zijn verschillende redenen waarom je als koper zou kiezen voor het kopen van een huis onder voorbehoud van financiering. Allereerst geeft het je de zekerheid dat je de financiering rond kunt krijgen voordat je daadwerkelijk verplicht bent om het huis te kopen. Als je de financiering niet rond krijgt, dan kun je zonder consequenties afzien van de koop.

Daarnaast kan het je als koper in een sterke onderhandelingspositie plaatsen. Als je aangeeft dat je alleen wilt kopen onder voorbehoud van financiering, dan kan de verkoper inzien dat je serieus bent en dat je geen onnodige risico’s neemt. Hierdoor kan de verkoper bereid zijn om wat meer water bij de wijn te doen als het gaat om de verkoopprijs of andere voorwaarden.

Ook kan het kopen onder voorbehoud van financiering je helpen om een betere hypotheekrente te krijgen. Door de voorwaarde op te nemen in de koopovereenkomst geef je namelijk aan dat je serieus bent en dat je de financiering serieus aanpakt. Hierdoor kan de geldverstrekker bereid zijn om je een betere rente te geven dan wanneer je dit niet zou doen.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn nieuwe huis?

Wanneer je een woning koopt of huurt, is het belangrijk om na te denken over de verzekeringen die je nodig hebt. Een woning is immers een kostbaar...