Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn nieuwe huis?

door | 31 mrt 2023 | Wooncontracten

Wanneer je een woning koopt of huurt, is het belangrijk om na te denken over de verzekeringen die je nodig hebt. Een woning is immers een kostbaar bezit en het is daarom verstandig om jezelf hiervoor te verzekeren. In dit artikel bespreken we de verzekeringen die aan te bevelen zijn voor je woning.

1. Opstalverzekering

Een opstalverzekering is de verzekering die schade aan je woning zelf dekt. Denk hierbij aan schade door brand, storm of inbraak. Deze verzekering is vooral belangrijk als je een koopwoning hebt, omdat je dan de eigenaar bent van de woning. Als huurder is de verhuurder vaak verantwoordelijk voor deze verzekering.

Kostenindicatie: vanaf €10 per maand.

2. Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is de verzekering die de spullen in je woning dekt. Denk hierbij aan je meubels, elektronica en kleding. Bij schade of diefstal worden de kosten van de beschadigde of gestolen spullen vergoed. Deze verzekering is belangrijk voor zowel huurders als eigenaren van een woning.

Kostenindicatie: vanaf €10 per maand.

3. Rechtsbijstandverzekering

verzekering nieuw huis tekenen

Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van juridische hulp bij geschillen. Denk hierbij aan een conflict met de verhuurder, een aannemer of je buren. Deze verzekering is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn als je juridische hulp nodig hebt.

Kostenindicatie: vanaf €15 per maand.

4. Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die de financiële gevolgen van overlijden dekt. Wanneer je als kostwinner komt te overlijden, kan dit grote financiële gevolgen hebben voor je gezin. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je gezin niet in financiële problemen komt en bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kan opbrengen als jij er niet meer bent.

Kostenindicatie: vanaf €5 per maand.

5. Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat je de maandelijkse hypotheeklasten of huur kunt blijven betalen wanneer je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel voor een gerust gevoel zorgen. Mocht je arbeidsongeschikt raken of werkeloos dan zijn hier ook uitkeringen voor vanuit de overheid. De woonlastenverzekering kan een aanvulling hierop zijn.

Kostenindicatie: afhankelijk van gekozen voorwaarden.

6. Glasverzekering

Een glasverzekering is een verzekering die schade aan glas dekt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een bal door het raam gaat of wanneer er een storm is geweest. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn als je veel glas in je woning hebt. Let op: dit denkt vaak alleen de ramen, niet bijvoorbeeld de douche of een aquarium.

Kostenindicatie: afhankelijk van wat voor ramen je hebt in je woning.

Regels voor het kopen met voorbehoud van financiering

Wanneer je een huis wilt kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de regels omtrent het kopen van een huis onder voorbehoud van...